Persbericht: Bibliotheek ‘De Boekenmolen’ uit Molenbeek heeft voortaan ook een Arabische collectie.

De Nederlandstalige bibliotheken van Molenbeek (De Boekenmolen), Sint-Joost-Ten-Node en Sint-Gillis breiden hun anderstalige collectie uit met een reeks Arabische boeken. Op 15 oktober wordt deze nieuwe collectie feestelijk voorgesteld aan het publiek. Hiermee zijn Molenbeek, Sint-Joost-Ten-Node en Sint-Gillis de eerste Nederlandstalige Brusselse bibliotheken met een Arabische collectie in Brussel. 

 

De samenstelling van de anderstalige collectie gebeurde op basis van participatie – onder meer door een bevraging van de bibliotheekbezoekers en partnerorganisaties-, met de doelstelling om zo een optimaal draagvlak bij het potentiële publiek te creëren. Behalve de Arabische boekencollectie werken de Nederlandstalige Brusselse bibliotheken samen om ook andere talen toe te voegen zoals Pools, Roemeens, Turks en Spaans.

 

“Onze bibliotheek krijgt een zeer divers publiek over de vloer. Het is dan ook logisch dat ons aanbod aan anderstalige boeken de aanwezig diversiteit weerspiegelt. Boeken lezen is immers een ideale manier om elkaars taal en cultuur te leren kennen. Daarenboven willen we ook de kennis over Arabische cultuur uitbreiden, want vaak wordt deze beperkt tot de religieuze context”, aldus schepen van Nederlandstalige Cultuur Annalisa Gadaleta”.

 

“Het is schitterend dat we zo een diverse collectie kunnen aanbieden voor een divers publiek:  boeken voor kinderen, volwassenen, wie Arabisch wil leren en wie wil lezen in zijn moedertaal”, aldus Linda Bruyninckx bibliothecaris van ‘De Boekenmolen’.

 

De anderstalige, Arabische collectie is zowel voor kinderen als volwassen bestemd en bestaat uit zowel fictie- als non-fictieboeken, taalcursussen Arabisch, Arabisch ondertitelde films, kookboeken, jeugdliteratuur en prentenboeken. Hierbij horen ook vertaalde werken, poëzie, reisgidsen en non-fictie over de Arabische wereld.

 

De lancering van de Arabische collectie op 15 oktober wordt feestelijk gevierd met een multicultureel, muzikaal en literair evenement in ‘Bib Joske’ in Sint-Joost-ten-Node en in ‘De Boekenmolen’ in Sint-Jans-Molenbeek. Brusselse schrijvers, dichters, vertellers, journalisten en kalligrafen zetten de Arabische literaire collectie in de kijker.

 

Dit project is gerealiseerd dankzij volgende partners: Dar Al Amal, Caleidoscoop, Bibliotheek Joske, Bibliotheek van Sint-Gillis, Maison de la femme, Leerkrachten Arabisch, VGC bibliotheken in Brussel, Bibliotheek De Boekenmolen en de vele ontleners van de bib.

 

Praktisch

Programma bib Boekenmolen: 14u-16.30u
Onthaal door Dar Al Amal met thee en koekjes; kalligrafie; Arabische muziek; rondleiding door Caleidoscoop; en Arabische voorleesmomenten voor jong en oud.
Bib Boekenmolen, Hovenierstraat 47A, 1080 St-Jans-Molenbeek